8 listopada obchodzony jest Dzień Zdrowego Śniadania organizowany w ramach Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Społeczność szkolna w Janowie, uczestnicząca w projekcie Szkoła Promująca Zdrowie, nie mogła pominąć takiego dnia w swoim kalendarzu.
Z tej okazji warto przypomnieć, jak ważną rolę pełni śniadanie w codziennej diecie oraz co powinno zawierać, żeby było wartościowe. To również doskonały czas, by zadbać o prawidłowe nawyki żywieniowe. Przygotowanie pełnowartościowego posiłku może być łatwiejsze, niż nam się wydaje. Udowodnili to dzisiaj swoją pracą najmłodsi podopieczni z oddziałów przedszkolnych, którzy po spożyciu w swoich salach smacznego śniadania, przygotowali wspólnie z wychowawczyniami pyszne muffiny.
Wypieki przedszkolaków, również znakomicie wpisują się w zasady zdrowego odżywiania, ponieważ w ich składzie słodki cukier zastąpiły min. banany, jabłka oraz marchewki. Wszystkie dzieci z zainteresowaniem wysłuchały informacji na temat zasad komponowania prostych i zdrowych posiłków, a następnie przystąpiły do pracy. Trzeba podkreślić, że każde dziecko miało swój udział w przygotowywaniu dzisiejszych wypieków. Śmiało można więc pomyśleć o zaangażowaniu małych kucharzy do przygotowywania potraw także w domu, a przy okazji spędzić miło czas w gronie rodzinnym.
Dodaj komentarz